woensdag 7 september 2016

Dek- en mastbalk

Balken met verschillende functie

voorste dekbalk no.5 
Vanmorgen eerst het hout gehaald om met het voordek verder te kunnen. Wat delen Meranti voor de rest van de dekbalkjes en enkele mooie zware delen Honduras mahonie om de mastbalken uit te kunnen halen.
Het meranti deel voor dekbalk no5 was redelijk vlot gezaagd, geschaafd en pas gemaakt. Met het plaatsen van de laatste houten klossen zat dit spant ook weer keurig op zijn plaats zodat nu het hele deel dek naast het mastluik weer voorzien is van spanten.


dekronding op de lintzaag
geschaafd en afgetekend 
Nu was het de beurt aan de reconstructie van de mastbalk, dit wordt gehaald uit twee delen van 8 bij 12cm dik mahonie.
Het achterste deel mastbalk wat tegen de kajuit komt wordt als eerste gemaakt en tegen het mastschot gemonteerd. Hier wordt dan het tweede deel aan de voorkant tegenaan bevestigd. Samen vormen ze dan een stevige horizontale verbinding tussen de mastkoker en de zijkant van het schip.
Omdat we met ruw hout werken moest het mahonie eerst haaks en rondom geschaafd worden op de vlakbank, dan afgetekend met de juiste ronding die vervolgens op de lintzaag kan worden uitgezaagd. Hierna word de balk hol gezaagd en meteen op de juiste dikte gebracht. in ons geval dus 6cm. gelijk aan de dikte van de overige dekbalken.

dek- en mastbalk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten