woensdag 28 maart 2018

Roefdak bijwerken

Waalgeel .........

Naast diverse kleine klussen op en rond de boot, zijn we vandaag begonnen met het opknappen van het dak van de kajuit.

Traditioneel zijn veel rond- en platbodem schepen uit Holland voorzien van een wit geverfd roefdak. Veelal over een canvas laag die voor extra waterdichtheid zorgde.
Ook ons roefdak is al bij de bouw volgens traditie voorzien van de kenmerkende witte afwerklaag.

Na het grondig schuren van de bestaande lagen, stofzuigen en ontvetten, kon de eerste laag aangebracht worden, deze kan dan licht geschuurd en geplamuurd worden waarna het dak zijn uiteindelijke witte laklagen zal krijgen. Een zo goed als witte verf, die verbazend genoeg waalgeel wordt genoemd.


woensdag 21 maart 2018

Schootlier steun 2

Spiegelbeeld

De liersteun aan stuurboord hebben we vandaag iets meer vorm gegeven. Een vierkante balk aan de buitenkant van het schip is wel functioneel maar minder fraai.
klus twee was nog zo'n liersteun, maar dan in spiegelbeeld voor aan de andere kant van de boot.
Allebei de steunen konden in de loop van de middag met lijmklemmen tijdelijk op hun plek worden gezet.
Weer een project afgerond.

zondag 18 maart 2018

Schootlier steun 1

zagen en schaven

Voor het aantrekken en vastzetten van de voorzeil schoten komen er in de kuip twee schootlieren en een aantal klampen.
Om deze een goede werkplek te geven die tegelijkertijd niet ten kostte gaat van de ruimte in de kuip is een best lastig opgave.

Een tijd lang hebben we dan ook de onderdelen op tijdelijke plankjes en/of consoles geplaatst om te kijken waar we ze een definitieve plaats moesten geven.
Na de diverse mogelijkheden te hebben bekeken  hebben we er voor gekozen om een stevige steun van een kleine meter lengte in het verlengde van de sierlijst aan de buitenkant van het boeisel te plaatsen.

Deze liersteunen worden nu zo netjes mogelijk in de vorm van het schip geschaafd, zodat ze goed tegen de huid van het schip aansluiten.
De voor en achterkant krijgen nog een mooie  vorm om ze een klassiek uiterlijk te geven.


woensdag 14 maart 2018

Zandstrook (finish)

Bitumen en bouten

slijtzool onder het diepste deel van de boot.
Onze ruim 6 meter lange kielbalk bestaat uit een aantal delen. Deze grenen delen zijn met elkaar verbonden door de kielbouten, maar op een aantal plekken ook gewoon gespijkerd.
Deze spijkers zijn in de loop der jaren grotendeels weggeroest en dus hebben we besloten om waar nodig de balken van de kiel met elkaar te verlijmen.
Onder het voorste deel van de kielbalk zat nog een smalle naad tussen de bodem planken. Deze is blijvend met een rubberkit gedicht.

Voor een goede waterbestendige verbinding tussen de slijtzool, de kiel en de boot hebben we gekozen voor een vezel versterkte bitumineuze pasta. Deze pasta is in grotere blikken te krijgen dan de meeste kitten die wij gebruiken, dit omdat we uiteindelijk 2.5kg nodig bleken te hebben. 
De pasta is met een plamuurmes zo netjes mogelijk over de hele lengte op alle raakvlakken van de kiel aangebracht en aan de binnenkant van de stalen slijtkiel.
De hele kiel is toen met een hydraulische krik stijf tegen de onderkant van het schip geperst totdat alles mooi aansloot. Als laatste zijn van voor naar achteren de nieuwe kielbouten geplaatst waarmee deze klus ook weer is afgerond.

zondag 11 maart 2018

Zandstrook (start)

slijtkiel voorbereidingen

De werkzaamheden voor het monteren van de slijtkiel zijn nu in volle gang.
Om te kunnen werken aan de binnenkant van  boot zijn eerst alle vloerluiken verwijderd om het hele vlak vrij te maken. daarna konden we beginnen met de oude kielbout doorvoeren.
Eerst hebben we de boorgaten die door de houten buiten- en binnenkiel lopen met een lange houtboor nu allemaal opgeboord tot de voor de nieuwe kielbouten benodigde 16mm.
Hierna hebben we een viltstift tot 30cm verlengd met tape en een stuk buis om de gaten op de nieuwe slijtkiel af te kunnen tekenen.
De gaten in het 5mm dikke ijzeren profiel zijn vervolgens in 3 stappen tot dezelfde 16mm opgeboord.

Het grote karwei kwam daarna pas, want voor het doorvoeren en borgen van de slotbouten was het nodig om alle kielbout gaten in de zool met de hand vierkant te vijlen.
Een klus die ons verder een groot deel van de middag heeft bezig gehouden.
Met dit deel van de klus is nu afgerond kunnen we verder met het construeren van de versterking rond de schroef en schroefas zodat dit samen met de slijtzool een stevig constructief geheel wordt.


woensdag 7 maart 2018

Waterlijsten en scharnieren

Koekoek en motorkist

Aan de binnenkant van de waterlijst waar de koekoek op staat is nu rondom een afwerklijst aangebracht.
Deze is zo gemaakt dat hij ook een 6-7mm uitsteekt boven de waterlijst zodat de koekoek er over heen past en niet meer kan schuiven.
Aan de binnenkant komen nog schroef ogen waar de haakjes van de koekoek in haken en zo het geheel op zijn plek houden.

De motorkist staat ook op een waterlijst en wordt nu zo aangepast dat hij eenvoudig omhoog kan scharnieren. Dit om bij de motor te komen voor onderhoud etc.
Het dashboard, wat eerst in de motorkist was geplaatst gaat hierdoor ook een andere plek krijgen. De aansluitingen van de meters en schakelaars moesten anders nodeloos ingewikkeld gemaakt worden als ze in de scharnierende motorkist zouden blijven zitten. Voor de scharnieren hebben we mooie zware exemplaren gevonden die deels geschroefd maar ook deels met messing bouten zijn bevestigd.


vrijdag 2 maart 2018

Bruine zeilen

Zeilen over genomen

bruine zeilen
Via marktplaats hebben we recent een set redelijk nette zeilen kunnen overnemen.
Het tuig bestaat uit een mooi, nog klassiek afgewerkte bruin grootzeil van 19m2 en een bijpassende bruine botterfok van ruim 13m2.

Deze set komt nu in de plaats van onze huidige zeilen. Deze zijn op dit moment nog een samenraapsel van diverse zeilen die bij de boot zaten aangevuld met zeilen die we links en rechts hebben gekregen.
Ondanks dat we hier met plezier mee hebben gezeild en we ook nog eens best aardig konden meekomen, was het niet een heel efficiƫnt tuig. Ook was het door de diversiteit, niet het mooiste tuig wat je kon hebben.
Dus zijn we al een tijdje op zoek naar een ander tuig. Het liefst natuurlijk tweedehands want geld voor een nieuwe set zeilen zit er door de huidige restauratie van de boot voorlopig nog niet in.

De nu aangeschafte set heeft al de nodige jaren op een visserman schouw met een vergelijkbare maat gezeten, maar kan met wat kleine reparaties nog prima een tijd op onze schouw zijn nut bewijzen.