De Bruinvisch is een unieke Hollandse zeeschouw gebouwd in 1960 te Buiksloot, Amsterdam, Het is een wat grotere houten schouw met een lengte van bijna acht en een halve meter. Naast lekker varen over de Nederlandse wateren, zal de boot in fases volledig gerestaureerd gaan worden met hier en daar kleine aanpassingen aan onze eisen en aan de gemakken van de huidige tijd. Op deze pagina zullen we met enige regelmaat onze bezigheden rondom de Bruinvisch gaan bijhouden. Veel plezier met lezen!
zaterdag 21 juli 2018
dinsdag 17 juli 2018
Schootlier steun 3
Waterlijn en schuurlijst
De balk die de liersteun vormt heeft nog twee kleine uitbreidingen gekregen.Aan de voorzijde van de steun is er een houten afdeklijstje gekomen over de geleide katrol van de zwaardtalie.
Verder naar achteren nog een halfrond steuntje voor de schootlier gemaakt omdat de voet van de lier net iets breder is dan de balk waarop hij geplaatst moet worden.
De sierlijst die op het boeisel gaat komen gaat zoveel mogelijk de deklijn volgen, hiervoor hebben we de deklijn op regelmatige afstand met een hulpstuk op de buitenkant afgetekend met stukjes tape. Deze markeringen zijn met een een stuk tape in een al wat meer strokende lijn uitgezet.
Ook is de waterlijn weer op het schip gezet om te zien welk gedeelte er boven water blijft en welk gedeelte verder bewerkt moet worden voor het onder een laag antifouling verdwijnt.
zaterdag 14 juli 2018
Laatste laag epoxy op het boeisel
Heel veel schuren
Het opbouwen van een nieuw laksysteem op een houten schip blijkt voornamelijk te bestaan uit eindeloos schuren, zo ook vandaag.Het machinaal schuren van het boeisel met korrel 120 is nu afgemaakt tot helemaal vooraan.
Het berghout is ook met 120 geschuurd, maar door de vorm van dit deel is dit met de hand gedaan.
Aansluitend is ook de huid verder naar onderen tot het vlak nog machinaal geschuurd met korrel 80.
Dit deel loopt namelijk nog een laag achter op het boeisel en moet nog echt glad geschuurd worden
Het in de epoxy zetten ging uiteindelijk niet helemaal goed. De aangemaakte hoeveelheid epoxy bleek met deze warme temperaturen te groot te zijn. Toen ik na het boeisel wou beginnen aan de huid bleek de overgebleven helft van de epoxy al loeiheet en aan het uitharden te zijn.
Voor de huid kon ik dus nogmaals een hoeveelheid epoxy aanmaken om de klus af te maken.
woensdag 11 juli 2018
Ankerliertje geplaatst
Passen en plannen
Het liertje staat op het voordek en de kluiverboom is tijdelijk in de beting geplaatst om de stand van deze en van de verstaging te controleren.
Ook moeten we nu gaan nadenken over de verstevigingen onderdeks voor de montage van het liertje.
Deze zal uiteindelijk met stevige bouten door het dek en extra aan te brengen knieen en dikke houten delen vastgezet gaan worden.
Abonneren op:
Posts (Atom)