zaterdag 29 september 2018

Eerste 2 lagen onderwater

Glasweefsel en epoxy

De boot is vandaag, na al het voorbereidende werk van de afgelopen weken, eindelijk van voor tot achter van zijn eerste afwerkingslagen voorzien.
Het onderwaterschip wordt van de waterlijn naar onderen voorzien van een aantal lagen epoxy met hierin een laag glasweefsel verwerkt.
Hiermee bereiken we dat het schip, en een stuk stijver en heel belangrijk natuurlijk waterdicht gaat worden.

Het is maar goed dat we eerst ervaring hebben opgedaan met dit werk op het verticale vlak boven de waterlijn. Ik weet niet of het anders goed was gekomen met het aanbrengen van de meters lange natte glasweefsel rollen onder de boot.
Nu met de opgedane ervaring, ging het meer dan redelijk en was aan het eind van de dag de hele onderkant van de boot voorzien van de eerste laag epoxy en een laag glasweefsel.


Ook is aansluitend het achterste deel van de kiel, de zogenaamde hak meegenomen en zo is dit deel van de kiel hiermee meteen van de eerste lagen afwerking voorzien.


donderdag 27 september 2018

Bodemnaden opvullen (2)

Hulpstuk en montage

Na het moeizaam schaven en pasmaken van de eerste lat in het vlak hebben we besloten dat er een andere manier moet zijn om tot een goed resultaat te komen. Op het internet maar eens rondgekeken naar diverse alternatieven om lat passend in de naden te krijgen.
Besloten is nu om in plaats van de lat op maat te maken van de naad, het andersom te proberen en de naad met behulp van een (aangepaste) cirkelzaag voorzichtig op maat van de lat te zagen.

Hiervoor hebben we de onderkant van de handcirkelzaag aangepast met een tijdelijke zool die we van geleidepennen hebben voorzien. Hiermee konden we redelijk eenvoudig de bestaande naad op de goede maat zagen.
de nu van voor tot achter even brede naad was dan ook snel met lijm en een lat gevuld zodat we verder konden met andere klussen.

Zo hebben we onder andere de rugleuning van de bank in de kuip op zijn definitieve plek kunnen monteren. Dit met een rubber kitnaad langs de kuiprand tegen inwateren.
Ook de aansluiting tussen de bank en de binnenkant van het boeisel heeft een rubber kitrand gekregen.
De mahonie latten afwerking die onder de rugleuning hoort, kan nu de leuning geplaatst is ook op maat gemaakt worden om gemonteerd te worden.

zondag 23 september 2018

Bodemnaden opvullen

Latten schaven en lijmen

Na een ochtend verder schrapen en schuren van de naden konden we de eerste latten op maat zagen.
De latten zijn daarna één voor één net zolang bijgeschaafd tot ze volledig in de naad tussen de bodemplanken passen.
De op maat gemaakte latten zijn daarna met tot pasta dikte gemaakte epoxy in de naden gelijmd. Met aan het begin en aan het eind een blokje hout blijven de latten keurig in de kromming van de boot tot de lijm is uitgehard.

woensdag 19 september 2018

Naden krabben

Nog steeds onder de boot

De oude breeuwnaden onder de waterlijn zijn nog in uitstekende staat, het is verbazend hoe hard en strak de zijkanten van de bodemplanken nog zijn. 
We gaan deze naden niet meer breeuwen maar in plaats daarvan gaan we voor de stijfheid van het vlak deze naden opvullen met een ingelijmde lat. 
Voor het uitkrabben van deze naden hebben we een stevige haak met handvat gemaakt. 
De haak is aan drie kanten geslepen zodat er scherpe hoeken aan zitten.
Hiermee kunnen we deel voor deel alle resten breeuwwerk, stopverf, teer en kit uit de naden krabben en trekken. 
Tegelijkertijd worden ook de randen van de bodemplanken kaal geschraapt.
Na een halve dag krabben en nog wat plekken schuren zat ook deze zware en vieze klus er weer op.

zondag 16 september 2018

Verdere voorbereidingen bodem

Schroeven en proppen

Vandaag hulp van mijn broer bij het afwerken van de laatste klussen die nodig zijn om het vlak straks van zijn beschermende laag te voorzien.
Nu met het extra paar handen konden we zo onder andere het laatste restant van de oude bevestigingsschroeven in het vlak verwijderen. Een kleine vijftig stuk zijn nu allemaal vervangen door stevige messing schroeven die netjes zijn afgewerkt met een houten prop.

Aansluitend is het onderste gedeelte van het schip nogmaals geschuurd en zijn diverse plekken geplamuurd om een zo glad mogelijk onderwaterschip te krijgen voor het aanbrengen van de vervolglagen.
Ook is de laatste kielbout nu in de kiel geplaatst en stevig vastgezet.

vrijdag 14 september 2018

Laatste kielbout

Slijpen en lassen

Bij het plaatsen van de nieuwe kielbouten, bleek dat de kielbout no.2 net iets aan de korte kant te zijn. 
Nu hebben we nog een aantal bouten liggen maar de langste korte bout is te kort en de kortste lange bout is weer een aantal cm te lang en heeft daardoor te weinig schroefdraad.
Dit zou verder geen probleem zijn geweest als de door ons gebruikte bouten normaal en makkelijk te verkrijgen zouden zijn. 
Helaas is M16 niet makkelijk verkrijgbaar als je niet meteen een hele doos wil kopen. Dus hebben we een wat langere bout genomen, hier hebben we 5cm. tussen uit gezaagd. Hierna hebben we het gedeelte met schroefdraad weer aan het nu kortere bouteind vast gelast zodat we uiteindelijk een slotbout hebben met precies de juiste lengte.




woensdag 12 september 2018

Kiel en vlak

Schuren en impregneren

Gisteren en vandaag hard gewerkt om de rest van het vlak en de kiel kaal te krabben. Telkens weer een stukje waarna de krabbers opnieuw geslepen moeten worden.
Aansluitend zijn we verder gegaan met het volledig schoon en vlak schuren van de nu kaal gemaakte onderkant.
Ook zijn de naden tussen de planken nu schoongemaakt, voor de sterkte gaan we hier een latje in lijmen
Na het schuren zijn het vlak en de kiel net zo lang met impregneer epoxy behandeld tot het hout geen droge plekken meer vertoonde.

zaterdag 8 september 2018

Boot onder een helling

Vlak krabben en schuren.

Om iets comfortabeler aan het vlak te kunnen werken hebben we het hele schip met zware krikken een eindje schuiner op zijn steunen gezet. Hierdoor kwam de zijkant bijna 15cm omhoog.
Een best wel spannende operatie met een ruim 4 ton zware boot waar je al zoveel tijd en moeite in hebt gestoken.
Wel heel fijn dat het schip geen enge geluiden meer maakt met het verzetten en opkrikken.

Het schip wordt nu alleen ondersteund onder het vlak aan bakboord, met voor de zekerheid een tijdelijke steunbalkje aan de andere kant. Je wil toch echt niet dat de weer boot terug kantelt.
Na de rest van de dag onder de boot te hebben rondgekropen en in allerlei onmogelijke houdingen te hebben zitten krabben en schuren, hebben we ruim tweederde van het vlak en ook nog de zijkant van de kiel schoon en geschuurd gekregen.

Nu wel wat spierpijn van het constant boven je hoofd moeten werken.....

woensdag 5 september 2018

liersteun

Kuipafwerking en schootpositie

Vandaag veel kleine klussen gedaan in de boot. Een van de mooiere delen is de schuine steun voor onder de lier waarmee de lier in de juiste hoek word gezet ten opzichte van de schootgeleider in het gangboord.
Het is niet veel, maar de lier moest zo'n 6mm achterover leunen om in lijn te komen met de schoot. Hierdoor kan de schootlijn altijd recht op- en afgewikkeld worden bij het gebruik van de lieren.

Met een dun touwtje hebben we eerst de hoek bepaald, waarna we een mooi stuk teak in de juiste hoek en vorm hebben gemaakt.
Hiervoor uiteindelijk bijna alle verschillende machines moeten gebruiken die ik tot mijn beschikking heb.