woensdag 28 september 2016

Afsluiters en kranen

Benzinekraan en waste afsluiter


benzinekraantje
Voor de boot waren we nog steeds op zoek naar een passende kraan die in de buurt van onze nieuwe tank in de benzineleiding naar de motor moet komen.
Een modern alternatief had ik al gevonden maar gelukkig nog niet aangeschaft. Van de week kwam deze mooie messing benzinekraan met wandmontage langs op marktplaats.
Fijn dat we voor hier een in het tijdsbeeld passend exemplaar gevonden hebben zodat ook hier geen moderne plastic of RVS exemplaar komt te zitten.

Buitenkraan van het toilet
In de boot zitten op diverse plaatsen afsluiters (kranen) om leidingen die door de huid gaan af te kunnen sluiten. Een van de grotere is deze bronzen afsluiter van het toilet.
Een mooi exemplaar die, als hij is dicht gedraaid, ook nog eens een vlakke afgesloten romp geeft omdat de plunjer de inlaatopening afsluit.

Omdat de afsluiter iets lekte ben ik een aantal keer in de avonduren bezig geweest met het glad schuren en polijsten van de afdichtings rand. Een precies en daardoor tijdrovend werkje.
doorvoer met dichte plunjer
-Eerst word de binnenrand van kleurlaag voorzien, ik gebruikte daar een watervaste viltstift voor. 
-Dan werd de afsluiter dichtgedraaid waardoor in de gekleurde rand de hoogtes zichtbaar werden door dat hier de inkt werd weg gewreven en het brons gaat glimmen. 
-Deze hoogtes werden dan voorzichtig geschuurd en dan begon het proces weer van voren af aan, net zolang totdat er rondom een aaneengesloten glimmende rand te zien is en de afsluiter geen water meer doorlaat.




woensdag 21 september 2016

Deklicht

Frame voor het deklicht.

Vorige week was er al een begin gemaakt met het frame van het bakboord deklicht. Vandaag hebben we de hele constructie voltooid. De manier waarop we het nu hebben uitgevoerd is sterk genoeg om over te kunnen lopen zonder de dekbalken al te erg te verzwakken.

Ook is ondertussen dekbalk III vervangen




woensdag 14 september 2016

Voortgang voordek

deklicht frame

voordek constructie
De tweede balk van de mastbalk constructie zit er nu ook in, deze is geheel verlijmd en met zware bouten aan het eerste deel bevestigd zodat dit gedeelte weer een sterk geheel vormt.

Deklichten

frame voor deklicht
Onder het voordek kan het met gesloten mastluik best donker zijn. Om voor iets meer licht te zorgen hebben we in het verleden al eens een stel glazen deklichten gekocht. Deze hebben al die jaren keurig opgerold in een krant met een elastiekje erom in de schuur op de plank gelegen. Nu het voordek vorm begint te krijgen kunnen ze eindelijk gebruikt gaan worden.

Aan de kant waar we de nieuwe dekbalkjes hebben geplaatst zit nu een frame waar het glazen deklicht op komt te rusten. Het deklicht komt ook in lijn met met de latten van het teakdek waardoor het frame voor het deklicht onder een hoek tussen de dekbalken komt wat een lastige constructie is.
resten van het oude onderdek

De andere kant van het dek is nu ook bijna ontdaan van het teak, zodat ook daar de balken en constructie binnenkort geïnspecteerd kan worden.


zaterdag 10 september 2016

Mastbalk bakboord

2 delen mahonie

Schuine liplas
Het eerste deel hout wat weer een stevige mastbalk moet gaan vormen is met een schuine liplas aan de oude balk gelijmd en bevestigd. Alle andere raakvlakken zijn tegen inwatering met bitumen behandeld.
Ook is er horizontaal nog een stevige verbinding gemaakt met het deel eiken dat we in het gangboord hebben gemonteerd. Alles bij elkaar een constructie waar we weer in kunnen vertrouwen.

voorbereidingen klaar
mastbalk gemonteerd
Het tweede deel mahonie komt hier dan weer voor tegen aan gemonteerd. Dit zit dan klem tussen tussen de balk van het mastluik en de wegering zodat de mastkoker voldoende zijdelingse steun heeft.
Om het constructief helemaal een plan hoger te tillen, zal er onder de mastbalk nog knie geplaatst worden. Hiermee wordt de mastbalk ook nog met het boeisel verbonden om de krachten rondom de mast en het zeilwerk zo goed mogelijk op te vangen.


woensdag 7 september 2016

Dek- en mastbalk

Balken met verschillende functie

voorste dekbalk no.5 
Vanmorgen eerst het hout gehaald om met het voordek verder te kunnen. Wat delen Meranti voor de rest van de dekbalkjes en enkele mooie zware delen Honduras mahonie om de mastbalken uit te kunnen halen.
Het meranti deel voor dekbalk no5 was redelijk vlot gezaagd, geschaafd en pas gemaakt. Met het plaatsen van de laatste houten klossen zat dit spant ook weer keurig op zijn plaats zodat nu het hele deel dek naast het mastluik weer voorzien is van spanten.


dekronding op de lintzaag
geschaafd en afgetekend 
Nu was het de beurt aan de reconstructie van de mastbalk, dit wordt gehaald uit twee delen van 8 bij 12cm dik mahonie.
Het achterste deel mastbalk wat tegen de kajuit komt wordt als eerste gemaakt en tegen het mastschot gemonteerd. Hier wordt dan het tweede deel aan de voorkant tegenaan bevestigd. Samen vormen ze dan een stevige horizontale verbinding tussen de mastkoker en de zijkant van het schip.
Omdat we met ruw hout werken moest het mahonie eerst haaks en rondom geschaafd worden op de vlakbank, dan afgetekend met de juiste ronding die vervolgens op de lintzaag kan worden uitgezaagd. Hierna word de balk hol gezaagd en meteen op de juiste dikte gebracht. in ons geval dus 6cm. gelijk aan de dikte van de overige dekbalken.

dek- en mastbalk

vrijdag 2 september 2016

Voordek

Dekbalkjes

Het passen van het eerste balkje
Vakantie is weer voorbij en de werkzaamheden aan de boot zijn weer begonnen.
Deze maand hopen we het dek weer dicht te krijgen. Hiervoor moeten er nog wel een aantal dekbalkjes in het voordek geplaatst worden ter vervanging van de slechte balkjes die hier zaten.
Eerst is er een mal gemaakt met de dekronding die is overgenomen vlak voor de aansluiting met de roef.
De eerste drie dekbalkjes zitten op hun plaats
Deze mal wordt vervolgens gebruikt bij alle dekbalkjes om de ronding van het voordek zo veel mogelijk gelijkvormig te maken. De dekbalkjes zitten midscheeps ingelaten in de balk van het mastluik en rusten aan de buitenkant op de zware wegering die in het voorschip zit. Door het aanpassen van het pasvlak van de balken is zo heel eenvoudig de hoogt van de dekbalkjes aan te passen.
De authentieke constructie met de klossen is ook weer geheel in de oorspronkelijke staat herstelt.

Klossen voor de bevestiging