donderdag 12 maart 2015

Kajuitschot

Kajuitschot

Bij de houthandel
Nu de werkzaamheden in de kuip hun einde naderen werd het steeds noodzakelijker om na te denken over wat we met het kajuitschot aanmoesten.
Het kajuitschot was waarschijnlijk in het verleden al een keer gerepareerd. Helaas was dit gedaan met platen mahonie triplex, niet onze keuze voor deze schouw.

Voor de vervanging van deze platen triplex hebben we nu gekozen voor massieve delen.
Bij een houthandel in de buurt konden we een paar 25cm brede, 100 jaar oude, teak vloerdelen uitzoeken. Deze waren voor de helft van de offerte die we hadden gekregen voor massieve delen mahonie. Dit werd dan ook onze keuze.
Ter plaatse konden de bijna 4 meter lange planken gelukkig al ruw op maat gezaagd worden, zodat het vervoer gewoon in de auto kon.
Dagje hard werken
Aan de onderkant staan de delen klem in een rechte sleuf boven op een 20cm hoog spant die meteen als waterkering dienst doet. Hier heb ik één voor één de delen op passend gemaakt om vooral geen fouten te maken met deze toch wel dure planken.

Verder hebben we er voor gekozen om meteen ook de vorm van het kajuitschot iets te wijzigen.
De oorspronkelijke vorm legde de nadruk nogal op de smalle hoge vorm van de kajuit en ook het losse schotje voor de waterkering in het gangboord verstoorde de lijnen van de boot ongunstig. Het in een vloeiende lijn doortrekken van het kajuitschot tot tegen het boeisel geeft een veel rustiger beeld en oogt ook een stuk breder en massiever. Met de hoogte en de vorm is verder nog wel rekening gehouden met de plaatsing van een eventueel zetboord.

sb kant geschuurd
De volgende dag meteen begonnen om een deel van de planken schoon te schuren. Hiervoor de grote bandschuur machine maar weer eens te voorschijn gehaald en de delen in eerste instantie glad geschuurd met een korrel 80. Dat ziet er meteen al een stuk beter uit.
Ook een van de nieuwe zwaardval liertjes gepast om te kijken hoe dat staat en of de vorm wel helemaal klopt.





zo gaat het er dan uitzien





Geen opmerkingen:

Een reactie posten