woensdag 9 december 2015

Een dagje flink doorwerken.

Veel stof en zaagsel

De dag begonnen met het repareren van een klein hoekje in de aansluiting tussen een reparatie van 15 jaar geleden en het oorspronkelijke boeisel. Het oude deel van het mahoniehouten boeisel was wat slechter aan de rand waardoor beide delen niet helemaal op elkaar aansloten.
Hier heb ik nu een deel uitgefreesd en een reststukje origineel mahonie uit de boot op maat gemaakt en ingelijmd. 
Gisteren is de leuning van de kuipbank in zijn definitieve vorm en formaat gezaagd en heeft het met enkele schroeven zijn voorlopige plaats gekregen. Hierop komt dan het uiteindelijke potdeksel te zitten. Naast een prettig in de hand liggende vorm, moet deze er ook goed uitzien. Maar vooral ook moet de rand redelijk robuust zijn. Niet alleen zal het te lijden krijgen van allerlei langs schurend touwwerk maar ook zal de rand veelvuldig gebruikt worden als opstapje etc..

Voor deze rand is dan ook gekozen om deze te maken uit 2.5cm dikke delen teak die we nog hadden liggen. Deze delen zijn met de nodige klemmen in de zeeg gezet en aan het boeisel bevestigd met flinke schroeven.Hierna is de juiste vorm in het deel gezaagd en geschaafd om het uiteindelijk helemaal glad en rond te schaven.
Over het model ben ik nog niet helemaal tevreden; het potdeksel is aan de bovenzijde nog iets te plat en zal in de loop der tijd nog verder afgerond worden.

Voor het beeld is op de laatste foto een plank geplaatst op de plek waar het zetbord gaat komen en is tijdelijk met een lijmklem één van de oude scepters vastgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten