zondag 7 april 2024

Elektra aan boord 2.0

Walstroomaansluiting

Onze elektrische installatie is bedacht rondom een gecombineerde 850watt omvormer/lader van Victron. Deze kan naast de 12v van de dynamo ook overweg met met 220v via een wal aansluiting. Hiermee zijn we dan ook gestart met de bouw van onze elektra installatie zodat we in ieder geval altijd betrouwbaar 220v en 12v in de boot hebben.

Voor de walstroom aansluiting en de bijbehorende kabel is gekozen voor de producten van Marinco omdat deze een goede waterdichte aansluiting garanderen, De Marinco metalen wandaansluiting is als hij niet in gebruik eenvoudig waterdicht af te sluiten en ziet er dan ook nog eens redelijk netjes uit. 
De door ons gebruikte 15 meter lange gele 16a walkabel heeft aan de stroomaansluiting zijde de bekende 3 polige blauwe CEE stekker. Deze kunnen we combineren met een korte verloopkabel naar een normale 2polige stekker met randaarde.
De aansluiting heeft na lang wikken en wegen uiteindelijk zijn plek in de achterzijde van de roef gekregen, dit voor een goede bereikbaarheid en voor zo kort mogelijke leidingen in de boot.
Aan de binnenkant van de roef is het allemaal wat gecompliceerder. Hier lopen de kabels deels door leidingen, achter wanden of onder de vloer. Maar waar mogelijk in ieder geval zoveel mogelijk uit het zicht.
Natuurlijk is het 220v boordnet volledig gezekerd en voorzien van een aardlek schakelaar. Verder loopt alle aarding van het boordnet via een voor een boot noodzakelijk galvanisch scheidings filter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten